Skip to main content

Kan Pokémon Go säga oss någonting om framtiden för affärsresor?

3 min
Posted: 29 June 2016
Topics: Blogg
marquee-image-egencia-executive-travel-management-1.jpg
Under bara en vecka har iTunes och Google Play haft tiotals miljoner nedladdningar av Pokémon Go. Hur kommer denna utveckling av förstärkt verklighet (augmented reality, AR) påverka affärsresebranschen?

Pokémon Go blev en monsterhit redan från start med tiotals miljoner nedladdningar på bara en vecka, och petade ner appar som Facebook från topplistorna på iTunes och Google Play. I Storbritannien har appen, åtminstone tillfälligt, gett generation Y någonting annat än en framtid utanför EU att tänka på.

Vad är det då?

Det är det senaste från den japanska media-franchisen Pokémon, baserad på att fånga monster, både gulliga och farliga. Den tecknade serien, som lanserades 1997, är nu inne på sin 19:e säsong men Pokémon Go är någonting helt nytt; en AR-app. AR-tekniken lägger militär teknologi, som science fiction-liknande framtidsdrömmar som bland annat setts i filmer som Tom Cruises Minority Report, i händerna på den vanliga smartphoneanvändaren. Hur fungerar det då? Med hjälp av mobilens kamera förstärks upplevelsen med virtuella element som läggs ovanpå verkligheten. Dagens stora intresse för virtuell verklighet, och i synnerhet för Oculus Rift headsetet (som Facebook spenderade 2 miljarder dollar på att förvärva), har lett till att intresset för AR-teknik fått förnyad uppmärksamhet. Titta på detta videoklipp ”Hyper-Reality” av Keeiichi Matsuda, som visar hans syn på vad AR kan innebära för framtiden. https://vimeo.com/166807261  

Så, vad har allt detta med affärsresande att göra?

Föreställ dig att du är en anställd på Globaco och är ute på en joggingtur iförd ett AR-headset. Du tar emot ett samtal från din kollega på Shanghai-kontoret och ni planerar att mötas nästkommande vecka i Seoul, en stad du aldrig besökt. Medan du fortsätter din joggingrunda, har ditt onlinebaserade AR-bokningsverktyg redan från din konversation noterat att du planerar en resa och kommit med rese- och hotellalternativ. Innan du ens hunnit avsluta din runda har resan bokats, inom ramen för företagets resepolicy och i linje med dina personliga preferenser, och även bekräftats. Spola fram tiden en vecka och du har nu landat i Seoul, återigen iförd ditt headset. Eftersom du aldrig varit här tidigare ger din AR rese-app dig rekommendationer om platser att äta och besöka allt eftersom du passerar dem på vägen. Förslagen är baserade på tips från vänner på dina sociala nätverk och andra resenärer på Globaco som har varit i Seoul. Plötsligt blinkar en pil till. Den visar vägen in till en tunnelbanestation och en display visar att ett tåg till ditt kontor avgår inom några minuter. Väl ombord på tåget kommer ett meddelande i headsetet för att informera dig om en strejk som kan påverka din resa nästa dag, samtidigt får du också förslag på alternativa resvägar. Ni förstår poängen. Affärsresor, tillsammans med många andra aspekter av det dagliga arbetet, kommer att fungera smidigt. Det ökar både din egen och ditt företags effektivitet, vilket leder till att du snabbt kan gå vidare till mer angelägna uppgifter. Eller kanske till och med gå lite tidigare än vanligt från kontoret. Kan du inte föreställa dig att detta är någonting som företag kommer att anamma? Små företag har redan insett vad Pokémon Gos popularitet kan göra för dem och börjat använda teknologin för att få nya kunder. Pokémon Go kan mycket väl göra att användandet av AR i den dagliga tillvaron blir till verklighet.

Was this content helpful?
0