Skip to main content

Duty of care - säkerhetsaspekter du inte har tänkt på

4 min
Posted: 26 May 2017
Topics: Blogg
Duty-of-care.jpg
Du kanske minns nyhetsartiklarna om en brittisk före detta underrättelsechef som påstod att den ryska säkerhetstjänsten FSB hade en video med Donald Trump och ett antal prostituerade kvinnor på Moskvas Ritz Carlton för ett par år sedan. Det är inte vår sak att säga om historien är sann eller ej, men den handlar om hur affärsresenärer oavsiktligt kan hamna i utlämnade situationer, och det är vår sak. Av den här historien fick vi lära oss ett nytt ord: kompromat. Det är ryska och betyder komprometterande material – på svenska kallar vi det för utpressning. Terroristattacker understryker vikten av att ha en säkerhetsstrategi, men dessa attackers synlighet kommer sig inte av deras frekvens, utan av att så många personer påverkas samtidigt på ett väldigt dramatiskt sätt. En källa beräknar risken för att dö i en terroristattack till 1 på 20 miljoner, jämfört med risken att dö i en bilolycka som under en livstid är 1 på 100. Det är värt att fråga dig själv om du har en säkerhetsstrategi som också täcker andra tänkbara scenarion, som till exempel följande:
Sexuell aktivitet
Anna har tillfälligt utstationerats till sitt finansföretags Dubaikontor. En torsdagskväll besöker Anna och hennes kolleger en bar för att fira att helgen snart ska börja. Hon får ögonkontakt med en lång, mörk och stilig främling, och nere på stranden börjar de att lära känna varandra närmare. De avbryts av en vakt och tas med till polisstationen där det uppdagas att Anna är gift. Utomäktenskapligt sex är olagligt i Dubai, och om man finner henne skyldig kan hon dömas till fängelse, aga eller till och med stening.
Sexuell läggning
Chris och Daniel jobbar båda i ett team som reste till Saudiarabien för att arbeta på ett företagsprojekt. Företaget vet att lagarna i landet skiljer sig för män och kvinnor, men de är inte oroliga eftersom de två resenärerna är män. Det företaget och kollegerna inte är medvetna om är att Chris och Daniel har ett förhållande. De vet att homosexualitet officiellt är olagligt i Saudiarabien, men de känner även till en utbredd och öppen gaykultur, så de tvekar inte när en kontaktperson från trakten föreslår att de ska gå på gayfest. Polisen gör en razzia på festen och båda männen grips. Ingen av dem visste att offentliga sammankomster, inklusive fester, kan vara olagliga i Saudiarabien om särskilt tillstånd inte beviljats.
Marktransport
Tre européer från en marknadsavdelning har ombetts att sköta företagets monter på en stor mässa i Las Vegas. De bestämmer sig för att det mest tids- och kostnadseffektiva sättet att resa är att flyga till Los Angeles, hyra bil och köra till Nevada. Föraren somnar vid ratten och bilen krockar. En av passagerarna omkommer och föraren och den andra passageraren skadas allvarligt. Den omkomnas familj stämmer företaget och föraren för vårdslöshet och kräver kompensation. Det finns många händelser som kan verka alldagliga, men som gör att företag bör fundera över sin säkerhetsplikt. Några andra exempel är rånöverfall, utpressning, matförgiftning och skillnader i attityder mot kvinnliga affärsresenärer.
Vad bör man göra? Information, kommunikation och planering för alla eventualiteter
När man befinner sig i en annan kultur har man mycket att ta in och mycket adrenalin i blodet. Om man då dessutom ska utföra ett uppdrag åt sitt företag på begränsad tid är man mer benägen att ta risker. De flesta företag erbjuder råd och tips till sina resenärer. Ett företags resepolicy kan ange om personer får köra bil direkt efter en tolvtimmarsflygning eller hur många anställda som får färdas i samma fordon. Sådana riktlinjer hade möjligen kunnat förhindra den dödliga bilolyckan i exemplet ovan; och de hade åtminstone avlägsnat företagets ansvar. Det är företagets skyldighet att värna om sina anställdas hälsa och säkerhet samt minimera deras utsatthet för risker när de reser i tjänsten. Det innebär att du måste dela relevant information om gällande lagar och hot men även vilken process som ska följas om något skulle gå snett. Det är också företagets ansvar att se till att denna information kommuniceras effektivt (personligen, online eller med notiser i en app) och inte enbart genom att vidarebefordra länkar till information som resenärer kanske inte läser. Innan resan hänvisar de flesta företag sina resenärer till officiella informationssidor, som utrikesdepartementets sida i Sverige, men överväg också att inkludera mer än bara ett generellt faktablad. De anställda kan dra nytta av mer personlig information som till exempel erfarenheter från kolleger som rest till samma destination och länkar till webbsidor som 76crimes.com, med listor på länder där homosexualitet är olagligt. Policy, utbildning och information är tre viktiga aspekter, men det finns fler. I dagens informationssamhälle kommer dina resenärer att översvämmas med information från en mängd källor – appar, webbsidor, nyheter, epost... Det är ditt jobb att besluta hur du ska kommunicera den information resenärer behöver för att hålla sig säkra på resan. President Trump berättade att han som erfaren och smart resenär visste att ryska hotellrum är fulla av dolda kameror och mikrofoner, och han hade till och med varnat sina medarbetare. Visste du det?  
Was this content helpful?
0