Skip to main content

Affärsresor och coronaviruset: hantera resor och risker – reseplanering efter covid-19

Light-grey-mobility
Light-grey-mobility

Egencias guide till covid-19 och affärsresor

Vi hjälper dig att förstå hur coronaviruspandemin påverkar resebranschen och vad du kan göra för att hantera företagets resor och affärsreseprogram. Oavsett om du är en resenär, Travel Manager, eller funderar på att byta till en ny affärsresebyrå, har vi sammanställt användbar information som kan hjälpa dig att hantera företagets resor och affärsreseprogram i dessa osäkra tider.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hantera affärsresor:

vad du bör veta innan och efter du bokar en resa.

Hantera resenärernas säkerhet:

ge rekommendationer för resenärssäkerhet genom kommunikation med resenärerna, efterlevnad och rapportering.

Förbered dig inför resande efter covid-19:

optimera affärsreseprogrammet, resepolicyn och riskhanteringen för att förbereda dig inför att återuppta resandet.

Hantera affärsresor

 1. När kan jag börja åka på affärsresor igen?

  Kontrollera hälsomyndigheternas och andra myndigheters webbsidor i ditt hemland och i destinationslandet för att få information och avgöra när det är säkert för dig och dina resenärer att börja resa igen. Världshälsoorganisationen (WHO) ger rekommendationer.

  Oavsett hur eller vart du reser rekommenderar vi att du följer råd från statliga och lokala hälsomyndigheter, som bland annat kan inkludera riktlinjer om social distansering, ansiktsmask och råd om att tvätta händerna ofta. En del företag har riktlinjer som går ett steg längre än de lokala rekommendationerna och kraven.

  Vissa landsgränser har nu börjat öppnas upp för internationella resor. Kom ihåg att leta upp information om inresekrav innan du bokar en resa. Använd säkerhetschecklistan före resan för att planera inför din resa.
   
 2. Vilka reserestriktioner gäller för närvarande?

  I ett försök att minska spridningen av covid-19 har många länder nya inresekrav för resenärer. Vilka dessa krav är varierar och de kan i vissa fall helt förbjuda resor, eller ställa krav på karantän vid ankomsten. Kraven ändras också ofta, så du gör bäst i att kontrollera policyerna och Egencia Travel Advisor innan du bokar, och en gång till precis innan avresan. Resebegränsningarna varierar också mellan olika delstater och länder.
   
 3. Vilka policyer gäller för avbokningar av hyrbil, hotell och flyg?

  Många flygbolag, hotell och biluthyrningar har infört särskilda, flexibla avbokningsregler om du behöver ändra eller avboka din resa. Läs om dessa policyer för att se hur du kan hantera dina bokningar.
   
 4. Hur ändrar eller avbokar jag en resa online?

  Du kan ändra bokningar online eller via mobilappen genom att logga in på ditt Egencia-konto. Om du behöver avboka en resa kan du i den här videon se hur det går till.
   
 5. Hur skyddar jag mig själv och mina resenärer på sådana affärsresor som är nödvändiga?

  Affärsresenärer bör läsa de här sex tipsen för säkrare resor och ladda ner den här checklistan för att ta reda på vilka säkerhetstips de bör ta hänsyn till inför deras nästa affärsresa. Du kan även logga in på ditt Egencia-konto för att se sidan med resenyheter online.
   
 6. Hur hanterar jag återbetalningar från flygbolag och flygbolagskredit?

  Olika flygbolag har olika avbokningsregler, och vissa utfärdar återbetalningar i form av flygbolagskredit. Kontakta din Account Manager för att få mer information om återbetalningar från flygbolag och flygbolagskredit. Så här gör du för att boka med oanvända biljetter.
   
 7. Finns det några reseförsäkringar tillgängliga?

  Allianz deltar i Egencia Advantage Program och tillhandahåller flygförsäkringar för resenärer. Allianz reseskydd täcker i allmänhet inte förluster som beror på covid-19, till exempel reseförbud eller andra reserestriktioner som upprättats av statliga myndigheter. Vi rekommenderar därför starkt att du söker efter information om eventuella restriktioner innan du bokar din resa.
   
 8. Kan jag bo på hotell under covid-19?

  Hotell runt om i världen har implementerat förbättrade rutiner för hälsa, städning och säkerhet. Vi har uppdaterat bokningsupplevelsen online och i Egencias mobilapp och gjort det möjligt för dig att se mer information om de hälso- och hygienåtgärder samt de renlighetsprogram som hotellen har implementerat.

Hantera reserisker

 1. Vilka säkerhetsriktlinjer finns och hur hanterar jag risker under covid-19?

  Resenärernas säkerhet är högsta prioritet för varje Travel Manager, därför kommer här några rekommendationer att följa för riskhantering med tanke på ditt affärsreseprogram. Egencia® Travel Advisor ger dig tillgång till information på landsnivå och hjälper dig med dina policyinställningar för internationella resor och inrikesresor.

  Kunder kan logga in på Egencia® Travel Advisor för att få den information de behöver.

  Det är även viktigt att etablera en intern strategi för kommunikation med resenärerna. Få tips från Travel Managers och globala företagsledare om hur du på bästa sätt informerar dina resenärer och intressenter om säkerhetsriktlinjerna.
   
 2. Vad bör jag undvika att göra när jag hanterar affärsresor?

  Läs de här tipsen och rekommendationerna om affärsresor från erfarna Travel Managers och Egencias Account Managers för att optimera företagets affärsreseprogram i dessa osäkra tider och för att förbereda dig inför att återuppta affärsresandet.
   
 3. Hur kan jag se till att mitt företags resenärer är säkra?

  Det finns mängder av saker som du kan, och bör, göra för att hjälpa resenärerna att hålla sig säkra när de reser – som att meddela dem omedelbart om ändringar i resepolicyer och andra viktiga uppgifter. Använd den här säkerhetschecklistan för affärsresor för att se om din nuvarande affärsresebyrå eller ditt interna program verkligen hjälper dig att hålla dina resenärer så säkra som möjligt.

  Dela säkerhetschecklistan före resan med dina affärsresenärer för att hjälpa dem att känna sig förberedda och trygga när resandet återupptas.
   
 4. Hur använder jag rapportering för affärsresor för att övervaka hur coronaviruset påverkar företagets affärsresor?

  Egencia Analytics Studio hjälper dig att övervaka flyg- och hotellbokningar så att du kan se vilken ekonomisk påverkan covid-19 har på företaget. Vi tillhandahåller även konsulttjänster för hantering av affärsresor som hjälper dig att mäta hur effektivt affärsreseprogrammet är.

  Om du måste lokalisera resenärer som är i fara direkt kan du använda Egencias resenärsspårning för att se pågående och framtida resor. Du kan även granska resenärernas resplaner från de senaste 30 dagarna för att fastställa var resenärerna har varit. 

Förbered ditt reseprogram inför tiden efter covid-19

 1. Hur förbereder jag mitt affärsreseprogram inför tiden efter covid-19?

  Affärsreseprogrammet måste förmodligen anpassas efter förändringarna som kommer inträffa i affärsresebranschen när krisen med covid-19 avtar.När du går igenom allt från att definiera nya mål till att ta fram din kommunikationsstrategi, kan du följa den här guiden om hur du omvandlar företagets affärsreseprogram steg för steg, eller se vårt webbinar så att du inte missar någonting, varken före eller efter resan.
   
 2. Hur bör jag anpassa företagets resepolicy efter covid-19?

  Att ha en heltäckande affärsresepolicy på plats är viktigare än någonsin. Använd den här guiden när du förbereder för att dina resenärer ska börja resa igen efter covid-19, för att skapa en affärsresepolicy som tar hänsyn till både företagets och resenärernas behov.
   
 3. Hur förbereder jag mig för affärsresor i framtiden?

  Resebranschen står inför helt nya utmaningar, och vi lär oss snabbt hur vi ska hantera dessa på ett säkert och vaksamt sätt. Egencia Travel Advisor ger tillgång till landsspecifik data och information om standarder för hälsa och säkerhet som hjälper dig att fatta välgrundade beslut när företaget återupptar resandet.

  Många Travel Managers planerar även för hur deras personal ska kunna resa säkert när affärsresandet väl kommer igång igen. Lyssna på vad andra Travel Managers har att säga om vad de gör för att förbereda sina affärsreseprogram och resenärer för att återuppta resandet, och se hur leverantörerna ändrar sättet deras organisationer hanterar affärsresor, från att fokusera på flexibilitet till att prioritera hälsa och hygien.

  Travel Managers kan registrera sig på nätverket Egencia Connect för att diskutera med andra i branschen vad de gör för att förbereda sig inför att återuppta resandet.
   
 4. Vilka rutiner för riskhantering kan jag implementera i företagets affärsreseprogram inför framtida resor?

  Se till att din resepolicy omfattar godkännande för högriskdestinationer.  Påminn resenärerna om att de bör uppdatera sin kontaktinformation regelbundet och informera dem om hur du kommer att kommunicera med dem när de reser.
   
 5. Är det en god idé att samarbeta med en affärsresebyrå under covid-19?

  Det är viktigare än någonsin att samarbeta med rätt affärsresebyrå. En affärsresebyrå kan tillhandahålla lösningar för företagets resebehov, och rätt affärsresebyrå kan även hjälpa dig med att hantera eventuella förändringar som påverkar affärsresor. Företag behöver en affärsresebyrå som lyssnar och snabbt hittar nya lösningar för att hjälpa till med resenärssäkerhet, riskhantering, utgiftskontroll och besparingsinitiativ. Läs mer om vad företaget bör leta efter när det är dags att välja affärsresebyrå.
Black background promo blade

Om du inte hittar det du letar efter finns mer information i vårt hjälpcenter.

 

Affärsresenärer: Hjälpcenter för covid-19

Travel Managers: Hjälpcenter för covid-19

Om du inte är Egencia-kund kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig att optimera säkerheten och skydda dina resenärer. 

Letar du efter en affärsresebyrå som kan förbättra din riskhantering för resenärer, policyefterlevnad med mera? Kontakta oss idag.