Skip to main content

17 enkla tips för att göra affärsresor mer hållbara

17 tips för miljövänliga affärsresor

7 min
Publicerades: 13 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Detta inlägg skrevs 2021 och har uppdaterats för att återspegla det nuvarande läget i resebranschen.

Hållbarhet är viktigt för resenärer. Faktum är att 83 % av globala resenärer säger att miljövänliga resor är viktiga, medan 61 % säger att de på grund av coronaviruspandemin vill resa mer hållbart i framtiden.

Även om många verksamheter nu utvärderar huruvida vissa affärsresor är nödvändiga och försöker hitta sätt att reducera sitt klimatavtryck, har du också ett ansvar som resenär att göra miljömedvetna val.

Genom att genomföra allt från stora förändringar, som att hyra energieffektiva bilar för långa bilresor, till små förändringar, som att börja använda återanvändbara bestick (säg hejdå till plastsugrör!), kan du göra resorna mer ansvarstagande.

Det är också viktigt att komma ihåg att hållbarhet och ansvarsfullt resande handlar om mer än bara miljön. Det handlar även om samhällen och människor. Du kan ha positiv inverkan på dina resmål och vara till nytta för lokalbefolkningen.

Här är 17 tips som kan hjälpa regelbundna resenärer att minska sin miljöpåverkan under affärsresorna och göra dem till miljövänligare resenärer.

Planera hållbara resor

Det första steget för att göra en resa hållbarare tas på planeringsstadiet. Egencia hjälper resenärer fatta miljövänliga beslut genom att visa dem hur varje del av resan påverkar miljön och genom att ge dem konkreta exempel för att skapa kontext. Här är några steg du kan ta på planeringsstadiet för att göra resan hållbar

 • Boka ett direktflyg
  Flyg med mellanlandningar är ofta billigare än direktflyg, men de har också negativ inverkan på miljön. I genomsnitt reducerar direktflyg koldioxidutsläpp med runt 100 kg per person jämfört med det näst bästa alternativet med mellanlandningar. Det motsvarar klimatavtrycket av en 40 mil lång bilresa. En mellanlandning kan dessutom leda till att resan tar en dag extra och eventuellt minskad produktivitet, vilket alltid kostar mer än det du betalar extra för ett direktflyg.
 • Boka tåg istället för flyg
  Visste du att det finns wi-fi på de flesta tåg? Tågresor kan också vara ett bättre alternativ för regionala resor och är ofta billigare än flyg. Även om själva tågresan kanske tar längre tid, kan du jobba på tåget och undvika långa köer på flygplatsen. Det finns i nuläget inte många förnybara energikällor som alternativ till traditionelltflygbränsle, och inga förväntas att bli tillgängliga före 2030. Enligt Europeiska miljöbyrån ligger koldioxidutsläppen för tågresor på 14 gram per passagerare per kilometer, vilket gör det till ett mer hållbart alternativ än flygresor, som släpper ut 285 gram koldioxid per passagerare per kilometer. Faktum är att EPA rapporterar att kommersiella flyg och stora företagsflyg utgör hela 10 % av koldioxidutsläppen från transport i USA och 3 % av landets totala produktion av växthusgaser.
 • Var strategisk när du väljer hotell
  Överväg att skapa en lista över hotell med hållbarhetsfokus, som aktivt jobbar för att reducera avfallsproduktion och överkonsumtion av vatten. Flera leverantörer i resebranschen jobbar för hållbar turism, och det finns resurser som gör det lättare att sätta sig in i hållbarhetsstandarderna för boenden. När du tittar på ekovänliga boenden kan du försöka välja ett hotell som ligger i närheten av företagets eller kundens huvudkontor, så kan du gå eller åka kollektivtrafik istället för att ta bilen eller beställa en taxi för att ta sig dit du ska.
 • Alternativ marktransport
  Genom att använda en samåkningstjänst som Uber eller Lyft istället för taxi kan resans klimatavtryck fördelas över fler människor. Kollektivtrafiken är ett ännu hållbarare alternativ. Nu för tiden är det även möjligt att hyra cyklar, elcyklar och elsparkcyklar för att ta sig dit man ska i många städer runtom i världen. Om du behöver hyra en bil kan du se om du kan hitta hållbara alternativ, som en hybrid- eller elbil. Genom att ändra transportmedel kan du bidra till att bekämpa klimatförändring.

Se hur du kan implementera en klimatneutral lösning för att reducera ditt klimatavtryck.

 • Packa lätt
  Varje extra kilo bagage ökar mängden bränsle som krävs när du flyger. Du kan välja en lättare resväska och packa kläder som är gjorda av lättare material och som är enkla att matcha med alla kläder. Genom att göra resväskan 7 kg lättare på en lång flygresa kan du minska koldioxidutsläppen med runt 35 kg, vilket motsvarar två planterade träd.
 • Packa toalettartiklar i återanvändbara behållare
  Små behållare med schampo och balsam påverkar miljön på ett antal olika sätt. Plast skapar mycket koldioxidutsläpp i tillverkningen och har väldigt negativ inverkan på miljön. Affärsresenärerna kan göra skillnad genom att packa egna tandborstar och toalettartiklar i återanvändbara behållare, så att de inte behöver använda engångsartiklarna som finns tillgängliga på hotellen. (Bonuspoäng för användning av tvål och schampo med biologiskt nedbrytbara ingredienser!)
 • Återanvänd matbehållare
  Istället för att resenärerna köper chipspåsar eller choklad i mindre miljövänliga förpackningar när de är på resande fot kan de packa egna snacks i återanvändbara påsar.
Coworkers Eating Breakfast Outside And Working

 

Gör vistelsen hållbar

Det ansvarsfulla resandet behöver inte ta slut när du har nått ditt resmål. Här är 10 tips på saker du kan göra för att reducera ditt klimatavtryck när du reser.

 • Ta med en återanvändbar kasse
  Det tar cirka 300 år för plastpåsar att brytas ner. De bryts ner till pyttesmå giftiga partiklar som förorenar jord och vatten och tar sig in i näringskedjan när djur oavsiktligt intar dem. Genom att stoppa en återanvändbar kasse i handväskan eller ryggsäcken för sakerna du köper på resan kan du skippa plastkassarna. Det reducerar ditt klimatavtryck och skyddar naturresurserna på resmålet.
 • Ta med vattenflaska och kaffekopp
  Det är inte alltid möjligt att återvinna, och det du källsorterar hamnar ofta på en deponi oavsett. Forskare uppskattar att endast 9 % av allt plastavfall som någonsin har tillverkats har återvunnits.Det är knappast överraskande att vattenflaskor av plast är långt ifrån miljövänliga. För att tillverka en plastflaska krävs ¼ flaska olja, och mängden olja som behövs för att tillverka alla vattenflaskor som säljs under ett år är tillräcklig för att driva 1,3 miljoner bilar under ett helt år. Därför bör du byta ut flaskor och muggar av engångsplast mot sådana som är återanvändbara.
 • Återanvändbara bestick
  Du kanske redan har slutat att köpa vattenflaskor av engångsplast, men har du tänkt på alla plastbestick du använder när du är ute och reser? Du kan till exempel ta med dig egna bestick av bambu (många av dessa säljs med resefodral) som du sedan enkelt kan diska när du kommer tillbaka till hotellet.
 • Återanvändbara sugrör
  Plastsugrör är en annan vanlig plastprodukt. Du kan istället ta med dig sugrör av metall eller bambu som kan förvaras i ett fodral, och även ta med en piprensborste för rengöring som enkelt förvaras i ryggsäcken eller resväskan. Det lokala ekosystemet kommer att tacka dig.
 • Sätt upp ”Stör ej”-skylten
  Tvätt står för 16 procent av ett hotells vattenanvändning. Genom att hoppa över den dagliga tvättningen av lakan och handdukar kan resenärer göra stor skillnad för miljön under vistelsen.
 • Stäng av luftkonditioneringen
  Det kan vara lockande att låta luftkonditioneringen eller värmen vara på hela dagen, men det är ett val som verkligen kan öka klimatavtrycket. Värme- och kylsystem står för 40–50 procent av ett hotells energianvändning. Uppmuntra resenärerna till att stänga av dessa när de inte är på rummen och att öppna ett fönster istället för att använda luftkonditioneringen. Det gör skillnad.
 • Släck lamporna och stäng av datorn
  Många är duktiga på att släcka när de är hemma, men det är lätt att glömma när man är ute och reser.
 • Ät mindre kött
  Även om det här tipset inte bara rör de som är på resande fot är det något att ha i åtanke både när du är ute och reser och när du är hemma. När rött kött produceras skapas sju gånger mer koldioxidutsläpp än vad som krävs för att odla grönsaker. Du kan göra stor skillnad bara genom att byta ut en köttmåltid mot ett vegetariskt alternativ per vecka.
 • Ät och drick lokalt
  Snabbmats- och kedjerestauranger har högre klimatavtryck än mindre restauranger som använder lokala ingredienser. När du stöttar självständiga kaféer och restauranger, bidrar du till den lokala ekonomin och får dessutom möjlighet att få en inblick i den lokala kulturen. Du får troligtvis också en bättre reseupplevelse.
 • Köp souvenirer från lokala butiker
  Vi kan tänka lokalt även när vi köper souvenirer. Om du vill köpa souvenirer kan du överväga att besöka lokala företagare istället för en stor souvenirshop eller en butik på flygplatsen. På så vis kan du göra något positivt och samtidigt stödja det lokala samhället.

Hos Egencia kan vi hjälpa dig att ta praktiska steg för att utforma ett hållbart affärsreseprogram som reducerar och kompenserar för ditt klimatavtryck. Du hittar mer information om Egencias initiativ för att främja hållbara resor här.

Var detta innehåll användbart?
0

Letar du efter bättre affärsreselösningar? Kontakta oss.