Skip to main content

18 tips för miljövänliga affärsresor

Posted: 09 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Resor påverkar miljön i stor utsträckning. Under 2018 låg resebranschen bakom ungefär 8 procent av världens koldioxidutsläpp. För att stoppa klimatförändringarna arbetar därför hela resebranschen för att halvera den här siffran fram till 2035. Samtidigt gör resenärerna kanske en större skillnad än de tror.

Det här är goda nyheter för dem. I en undersökning från Publicis Sapient som genomfördes i april 2020 svarade 58 procent av deltagarna att de tänker mer på miljön och hållbarhet nu än de gjorde före coronaviruspandemin.

Hållbarhet spelar roll för resenärerna – särskilt för de yngre medarbetarna. Genom att genomföra allt från stora förändringar, som att hyra energieffektiva bilar för långa bilresor, till små förändringar, som att börja använda återanvändbara bestick (säg hejdå till plastsugrör!), kan du göra resorna miljövänligare och mer ansvarstagande, samtidigt som resenärerna blir nöjdare.

När du analyserar en resas totala miljöpåverkan finns det några relativt enkla sätt att göra den miljövänligare, som att till exempel undvika flygresor när det är möjligt. Men det finns även andra saker som kan göra skillnad och som kanske inte är lika uppenbara.

Det är också viktigt att komma ihåg att hållbarhet och ansvarsfullt resande handlar om mer än bara miljön. Det handlar även om samhällen och människor. Affärsresenärer kan ha positiv inverkan på sina resmål och vara till nytta för lokalbefolkningen.

Här är 18 tips som du kan dela med resenärerna för att hjälpa dem minska sin miljöpåverkan under affärsresorna och göra dem till miljövänligare resenärer.

Planera hållbara resor

Det första steget för att göra en resa hållbarare tas på planeringsstadiet. Egencia hjälper resenärer fatta miljövänliga beslut genom att visa dem hur varje del av resan påverkar miljön och genom att ge dem konkreta exempel för att skapa kontext. Här är några steg resenärerna kan ta på planeringsstadiet för att göra resan hållbarare.

 

 

 

 • Boka ett direktflyg
  Direktflyg använder mindre bränsle än flygresor med flera avgångar och landningar. Genom att ta ett direktflyg kan du alltså minska miljöpåverkan jämfört med ett flyg med mellanlandningar med samma avreseort och resmål.
 • Boka tåg istället för flyg
  För kortare resor kan resenärerna överväga att boka tåg istället för flyg. Miljöpåverkan från tåg är mycket mindre än från flyg, och tågstationer ligger ofta lägligt i de centrala delarna av staden.
 • El- eller hybridbil
  Om du behöver hyra en bil kan du se om du kan hitta hållbara alternativ, som en hybrid- eller elbil. Det är ofta möjligt att hitta hållbara alternativ direkt i Egencias bokningssteg.
  Läs vårt blogginlägg om alternativ för miljövänliga resor för att hitta fler sätt att resa på ett miljövänligare sätt.
 • Var strategisk när du väljer hotell
  Om du har konfigurerat egna symboler för att skapa en lista över hotell med hållbarhetsfokus kan resenärerna använda dessa symboler för att få hjälp att välja miljövänliga alternativ. De kan även välja ett hotell som ligger i närheten av företagets eller kundens huvudkontor, så att de kan gå eller åka kollektivtrafik istället för att ta bilen eller beställa en taxi för att ta sig dit de ska.
 • Packa lätt
  Varje extra kilo bagage ökar mängden bränsle som krävs när du flyger. Resenärerna kan välja en lättare resväska och packa kläder som är gjorda av lättare material och som är enkla att matcha med alla kläder. Genom att göra resväskan 7 kg lättare på en lång flygresa kan du minska koldioxidutsläppen med runt 35 kg, vilket motsvarar två planterade träd.
 • Packa toalettartiklar i återanvändbara behållare
  Små behållare med schampo och balsam påverkar miljön på ett antal olika sätt. Plast skapar mycket koldioxidutsläpp när det tillverkas och det påverkar miljön negativt. Affärsresenärerna kan göra skillnad genom att packa egna tandborstar och toalettartiklar i återanvändbara behållare, så att de inte behöver använda engångsartiklarna som finns tillgängliga på hotellen. (Bonuspoäng för användning av tvål och schampo med biologiskt nedbrytbara ingredienser!)
 • Återanvänd matbehållare
  Istället för att resenärerna köper chipspåsar eller choklad i mindre miljövänliga förpackningar när de är på resande fot kan de packa egna snacks i återanvändbara påsar.
 • Alternativ marktransport
  Genom att använda en samåkningstjänst som Uber eller Lyft istället för taxi kan resans koldioxidavtryck fördelas över fler människor. Kollektivtrafiken är ett ännu hållbarare alternativ. Nu för tiden är det även möjligt att hyra cyklar, elcyklar och elsparkcyklar för att ta sig dit man ska i många städer runtom i världen.

Gör vistelsen hållbar

Det ansvarsfulla resandet behöver inte ta slut när resenärerna har nått sitt resmål. Här är tio fler saker de kan göra för att minska sin miljöpåverkan när de är på resande fot.

 • Ta med en återanvändbar kasse
  Genom att stoppa en återanvändbar kasse i handväskan eller ryggsäcken för sakerna du köper på resan kan du välja bort plastkassarna. Det minskar ditt koldioxidavtryck och föroreningarna på resmålet.
 • Ta med en vattenflaska och en kaffekopp
  Vattenflaskor av plast är långt ifrån miljövänliga. För att tillverka en plastflaska krävs ¼ flaska olja, och mängden olja som behövs för att tillverka alla vattenflaskor som säljs under ett år är tillräcklig för att driva 1,3 miljoner bilar under ett helt år. Därför bör du byta ut flaskor och muggar av engångsplast mot sådana som är återanvändbara.
 • Återanvändbara bestick
  Resenärerna kanske redan har slutat att köpa vattenflaskor av engångsplast, men har de tänkt på alla plastbestick de använder när de är ute och reser? De kan till exempel ta med sig egna bestick av bambu (många av dessa säljs med resefodral) som resenärerna sedan enkelt kan diska när de kommer tillbaka till hotellet.
 • Återanvändbara sugrör
  Plastsugrör är en annan vanlig plastprodukt. Resenärerna kan istället ta med sig sugrör av metall eller bambu som kan förvaras i ett fodral, och även ta med en tråd för rengöring som enkelt förvaras i ryggsäcken eller resväskan.

Överväg att skapa hållbara resepaket till resenärerna. Dessa kan innehålla en återanvändbar vattenflaska, så att de kan ta med eget vatten (bonuspoäng om den även kan användas som kaffemugg), en tygväska, bestick och sugrör.

 • Sätt upp ”Stör ej”-skylten
  Tvätt står för 16 procent av ett hotells vattenanvändning. Genom att hoppa över den dagliga tvättningen av lakan och handdukar kan resenären göra stor skillnad för miljön under vistelsen.
 • Stäng av luftkonditioneringen
  Det kan vara lockande att låta luftkonditioneringen eller värmen vara på hela dagen, men det är ett val som verkligen kan öka koldioxidavtrycket. Värme- och kylsystem står för 40–50 procent av ett hotells energianvändning. Uppmuntra resenärerna till att stänga av dessa när de inte är på rummen och att öppna ett fönster istället för att använda luftkonditioneringen. Det gör skillnad.
 • Släck lamporna och stäng av datorn
  Många är duktiga på att släcka när de är hemma, men det är lätt att glömma när man är ute och reser. Påminn resenärerna att se sig omkring och komma ihåg att släcka alla lampor och stänga av all elektronik innan de lämnar hotellrummet.
 • Ät mindre kött
  Även om det här tipset inte bara rör de som är på resande fot är det något att ha i åtanke både när du är ute och reser och när du är hemma. När rött kött produceras skapas sju gånger mer koldioxidutsläpp än vad som krävs för att odla grönsaker. Du kan göra stor skillnad bara genom att byta ut en köttmåltid mot ett vegetariskt alternativ per vecka.
 • Ät och drick lokalt
  Snabbmats- och kedjerestauranger har högre koldioxidavtryck än mindre restauranger som använder lokala matvaror. Genom att besöka små kaféer och restauranger kan resenärerna dessutom stödja den lokala ekonomin.
 • Köp souvenirer från lokala butiker
  Vi kan tänka lokalt även när vi köper souvenirer. Om resenärerna vill köpa souvenirer kan du föreslå att de besöker en lokal marknad istället för en stor souvenirshop eller en butik på flygplatsen. På så vis kan de göra något positivt och samtidigt stödja det lokala samhället.

Se våra andra initiativ som hjälper dig åka på miljövänligare affärsresor.

Vill du hitta fler affärsreselösningar och få bättre hållbarhet?