Skip to main content

Alternativ för hållbara affärsresor

Alternativ för miljövänliga affärsresor

5 min
Publicerades: 13 April 2021
Train Travelling Through Countryside

Välja miljövänliga alternativ för affärsresor

Precis som vårt moderbolag Expedia Group är vi på Egencia mycket miljömedvetna – och dessutom koldioxidneutrala. Att undersöka alternativa transportmedel är ett stort steg du kan ta för att minska ditt koldioxidavtryck från dina affärsresor.

Ta dig från A till B

När det bara handlar om att ta sig från en plats till en annan har flygresor störst koldioxidavtryck.

Om du måste flyga – det är trots allt svårt att ta sig till andra sidan landet eller över havet för ett möte utan att flyga – kan du överväga att boka en direktflyg, och välja ekonomiklass.

Det gör att du minskar ditt koldioxidavtryck på två sätt. För det första minskar du hur långt du flyger när du väljer ett direktflyg, och dessutom minskar du antalet starter och landningar, som kräver mycket bränsle. För det andra minskar du utrymmet (eller ska vi säga avtrycket?) du tar upp på planet genom att endast ta ett flyg istället för flera.

En plats på flyget som tar upp häften av utrymmet står för hälften av koldioxidavtrycket.

Men om du tittar på kortare resor kan det löna sig att kolla på tåg. Ta en högtrafikerad resväg som New York till Washington D.C. som exempel. Flyget tar bara en och en halv timme. Men om du räknar med resan till flygplatsen, tiden det tar att checka in och gå igenom säkerhetskontrollen samt hur lång tid det tar att resa från flygplatsen till stadskärnan kommer du snabbt upp i fyra timmar eller mer, och du kommer att ha orsakat nästan 70 kg koldioxidutsläpp.

En tågresa tar däremot tre och en halv timme från stadskärna till stadskärna, och gör det möjligt för dig att minska ditt koldioxidavtryck med upp till sex gånger. Dessutom kan du ju luta dig tillbaka och njuta av utsikten.

I Europa, Asien och andra regioner med omfattande infrastruktur för höghastighetståg minskar tidsskillnaden mellan flyg och tåg ytterligare, medan skillnaden i miljöpåverkan fortsätter att öka.

För kortare resor kan det vara lockande att hyra en bil, eller att åka med den egna bilen, men det är inte en bra idé. Koldioxidavtrycket från att åka bil ensam är till och med större än när du flyger samma sträcka. Om du däremot reser i grupp fördelas miljöpåverkan på antalet personer i bilen. Så om ni är fyra i bilen blir er miljöpåverkan per person ungefär densamma som att ta tåget. Om ni åker i en hybridbil kan ni dessutom räkna med ytterligare 20 procent mindre koldioxidutsläpp.

En viktig detalj som gör skillnad är vilken energikälla som används. Till exempel har ett elektriskt tåg i Frankrike som drivs av el från kärnkraft ett mycket mindre koldioxidavtryck än ett i Polen som drivs av el från kolkraft. I allmänhet kan det vara värt att undersöka om du kan ta tåget istället för flyget om flygresan är kortare än två timmar.

När du är framme

Du kan även fortsätta att göra miljövänliga val när du har kommit fram till ditt resmål. När du undviker att köra 80 kilometer i en traditionell bensindriven bil sparar du runt 14 kg koldioxidutsläpp. Här är några fler miljövänliga alternativ som du kan välja när du är nere på marken igen:

  • Välj ett fordon med el- eller hybriddrift. Oavsett om du hyr en bil eller beställer en taxi (eller kanske en tuk-tuk) kan du minska dina koldioxidutsläpp genom att välja ett fordon med el- eller hybriddrift. Många större städer har investerat i taxibilar med hybriddrift under de senaste två årtiondena, så det är nu ganska enkelt att beställa en Prius. 2019 skaffade LEVC (London Electric Vehicle Company) i London 2 500 elektriska taxibilar som de uppskattar kommer leda till 6 800 ton mindre koldioxidutsläpp i staden. När du beställer via Egencia kan du dessutom enkelt filtrera bland olika hyrbilsalternativ för att beställa en hybridbil.
  • Välj en samåkningstjänst. Genom att dela på en bil kan du även dela på miljöpåverkan. Undersök vilka tjänster som är populära på resmålet, till exempel är Uber och Lyft vanliga i USA och Europa medan Grab är en populär tjänst i Sydostasien, och skapa ett konto redan innan du reser så att du kan använda det direkt när du kommer fram.
  • Använd kollektivtrafiken. Ett utmärkt sätt att minska din miljöpåverkan är genom att resa med kollektivtrafiken. Många städer har mycket omfattande kollektivtrafiksystem med tunnelbanor, bussar och spårvagnar som sprider ut koldioxidavtrycket över flera alternativ och som dessutom ofta använder miljövänliga energikällor. Dessutom får du uppleva staden som lokalbefolkningen gör – du kan till exempel ta tunnelbanan i Paris eller London, eller en spårvagn i New Orleans.
  • Trampa eller sparka. Om du reser till en stad med en relativt liten stadskärna kan det vara en idé att välja en cykel, elcykel eller elsparkcykel från en lokal leverantör istället. Sök efter ”hyra cykel” och ditt resmål på Google för att se om det finns några lokala tjänster med uthyrningsställen, som Citi Bike i New York, i närheten av den plats du ska besöka eller där du ska bo. Du kan även ladda ner apparna Lime eller Bird för att se om de har elsparkcyklar på resmålet. Kom dock ihåg att det är säkrast att bära hjälm om du väljer att hyra en cykel eller en elsparkcykel.
  • Promenera. Det enklaste sättet att minska din miljöpåverkan är genom att gå. Om du har möten på ett huvudkontor eller på en kunds kontor kan du välja ett hotell som ligger inom gångavstånd. Travel Managers kan lägga till resmål som besöks ofta i Egencias bokningsverktyg, så att resenärerna enkelt kan söka efter boenden i närheten. När du väl är där kan du använda Google Maps för att hitta rätt väg till fots. Fördelarna är dubbla eftersom du får både motion och möjlighet att se staden på riktigt, istället för att bara jäkta fram och tillbaka.

Om du letar efter sätt att minska din miljöpåverkan under dina affärsresor bör du undersöka alternativa transportmedel. Du kan bidra till en klarare himmel, och oavsett om du går, cyklar eller tar tåget får du även möjlighet att njuta av utsikten. Men det finns även andra saker som du kan göra. Läs vårt blogginlägg 18 tips för miljövänliga resor för att se vad du kan göra för resa på ett miljövänligare sätt.

Se våra andra initiativ som hjälper dig åka på miljövänligare affärsresor.

Informationen om koldioxidutsläpp och klimatkompensation kommer från artiklarna Climate change: Should you fly, drive or take the train? och The future of micromobility: Ridership and revenue after a crisis.

Var detta innehåll användbart?
0

Vill du hitta fler affärsreselösningar och få bättre hållbarhet?