
Lelia Gowland, Principal, Gowland, LLC
Nu när företag börjar förbereda sig för Generation Z:s (aka iGenerationens) entré på arbetsmarknaden börjar lyckade rekryteringar till mångt och mycket att handla om företagskultur och det dagliga livet på arbetsplatsen. Generation Z består av personer födda mellan 1998 och 2016, och dessa personer tenderar att leta efter platser som det är roligt att arbeta på och prioritera flexibla arbetstider och betald semester.
Är ditt företag redo?
De allt yngre arbetssökande letar efter saker som speciella förmåner och goda förhållanden för anställda. Du har säkert hört talas om anställda som valt en viss arbetsplats baserat på vilka sorts snacks som erbjuds på kontoret...
Gör detta quiz för tre tips om hur man rekryterar och behåller de bästa talangerna, förbereder ett företag för framtidens arbetskraft och framhäver en resepolicy som förmån för medarbetarna.
1. Vem ska få flyga i Business Class (A eller B)?
A: VD:n som reser ett par gånger per år B: Försäljaren som reser 40 veckor om året Svar: B Många företag ger resenärer förmåner beroende på deras jobbtitel, och skulle därför ge bossen den bekväma sittplatsen. Vad gäller rekrytering kommer du förmodligen få bättre resultat om du anpassar din resepolicy till olika typer av resenärer. Fundera på hur du kan använda data till att bättre förstå vem som reser på ditt företag och hur ofta. Anställda passar in i olika resenärsgrupper, som till exempel:- De som lever på resande fot: försäljare eller andra som reser 40 veckor om året
- De som reser ofta: marknadsföringsexperten som täcker flera olika marknader och reser några gånger i månaden
- De som reser ibland: en anställd med ett par resor om året
- De som sällan reser: den där personen på företaget som reser så sällan att de mejlar dig var 16:e månad för att be om inloggningsuppgifter till bokningsverktyget
- Abonnemang som ger resenärer förtur i säkerhetskontrollen på flygplatser, som till exempel TSA Pre✓® och/eller CLEAR i USA.
- Global wifi med säker och lättillgänglig uppkoppling.
- LoungeBuddy, som ger resenärer tillgång till flygplatslounger världen över.
- Med AirHelp kan affärsresenärer enkelt söka kompensation från flygbolag vid störningar inom EU.
2. Vilken policy är att föredra (A eller B)?
A: En separat kostnad för varje del i resan (flyg, hotell, marktransport osv.) B: En totalkostnad per natt beroende på stad Svar: B Precis som för en policy baserad på olika resenärsgrupper har du chansen att analysera denna aspekt med hjälp av bokningsdata. Istället för att ha en enhetlig kostnad som gäller för alla policyer kan du lära dig av analysen av bokningsdata och optimera kostnaden för varje marknad. I slutänden borde det ha liknande resultat. Om du baserar din totalkostnad per dygn på det sammanlagda priset för alla delar av resan kan kostnaden bli ungefär densamma. Med fokus på resenärernas nöjdhet kan det löna sig att ge resenärer makten att ta beslut. Det kan göra att de känner sig mer belåtna och självständiga medan de ändå håller sig inom policy. Någon kan kanske tänka sig en mellanlandning för att spara på flygkostnader och slippa dela marktransport via en app. Alla är inte lika förtjusta i doftgranar som Uber-chaufförer. En annan kanske älskar att samla poäng i en viss hotellkedjas lojalitetsprogram och hellre betalar mer för att bo på sitt favorithotell och istället tar ett lägre traktamente. Om du ger folk frihet i att fördela sina affärsresekostnader så kan du öka engagemang med resepolicy och program. Egencia utförde nyligen en undersökning bland 5 500 av sina användare i Nordamerika, Europa och Stillahavsasien för att ta reda på mer om deras bokningspreferenser. På frågan om vad som var det jobbigaste med deras företags resepolicy så hamnade att inte kunna boka extra förmåner (som lounger, Fast Track i säkerhetskontrollen, osv.) bland topp tre i USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige. Genom att använda en kostnad per dygn kan den anställda själv välja vad de vill prioritera på resan. Detta är något som vi vet faller den yngre generationen anställda i smaken. Oavsett om du väljer att använda denna metod är det värt att notera vikten av att anpassa kostnaden per dygn för varje stad. Har man en kostnad per natt bara för hotell så kan det i olyckliga fall leda till att resenärer blir tvungna att boka rum i avlägsna eller farliga delar av en stad. Fundera i alla fall på hur det skulle fungera med en total kostnad per dygn i ditt företag. Du kanske kan börja med någon stad som test för att se om det går bra.3. Vad är Bleisure (A eller B)?
A: Ett brittiskt pojkband B: En policy som låter resenärer lägga till personliga semesterdagar till en affärsresa Svar: B Den här är enkel. (Hoppas du svarade B). Med hjälp av en flexibel policy kan resenärer förlänga affärsresor med några semesterdagar, eller stanna över helgen för att göra det mesta av en nödvändig resa i tjänsten. Det är knappast något nytt, speciellt inte bland yngre anställda, och att kunna förena nytta med nöje kan vara en av de främsta fördelarna med affärsresor. Och enligt en rapporten Unpacking Bleisure Traveler Trends från Expedia Group Media Solutions blir det allt vanligare. För affärsresor i USA till exempel har det skett en ökning på närmare 40% sedan 2016. I genomsnitt 60% av alla resor i de fem länder som ingick i studien var Bleisure-resor förra året. Stuart Bruce är en PR-rådgivare i Storbritannien, vars arbete kräver att han reser mycket internationellt, och han berättade för CNN att "[Bleisure] gör det lättare att hantera den stress som affärsresor medför." Om vi återgår till arbetsmarknaden i förändring kan vi konstatera att Generation Z förväntar sig att deras arbetsplats ska vara anpassad till deras behov, enligt en artikel av Deep Patel. De vill ha flexibla arbetstider och arbeta på företag som vett att uppskatta hög levnadsstandard. På sin höjd kräver Bleisure lite logistiskt koordinering, men det behöver faktiskt inte kosta företag något utöver det. Säg till exempel att en anställd vill stanna kvar till måndag och ta en långhelg på destinationen efter affärsresan istället för att åka hem på fredag kväll. Den anställda ansvarar själv för eventuella merkostnader för flyget och för extra utgifter, och företaget går med vinst om flyget är billigare. Resepolicy är något kandidater frågar mycket om under rekryteringsprocesser, och vi förväntar oss ett ökande intresse och fler frågor allt eftersom Generation Z ger sig in på arbetsmarknaden. Dessa tre steg hjälper dig att få ut det mesta av din resepolicy som rekryteringsverktyg:- Dela in resenärer i olika resegrupper istället för titlar.
- Samma kostnad är inte bäst för alla. Analysera bokningsdata kontinuerligt för att säkerställa att din kostnad per dygn är optimerad per resenärsgrupp.
- Lita på dina anställda och ha en flexibel Bleisure-policy.