Skip to main content

Uppdatering om elektronikförbud

2 min
Posted: 12 June 2017
Topics: Blogg
business_on_plane_3000.jpg
Department of Homeland Security bekräftar att förbudet mot större elektronik i kabinen snart kan komma att gälla alla inrikes- och utrikesflyg i USA. Nuvarande förbud mot bärbara datorer och surfplattor i kabinen trädde i kraft i mars för samtliga flygresor från tio flygplatser, främst i Mellanöstern och Afrika. Ett utvidgat elektronikförbud vore särskilt bekymmersamt för affärsresenärer, så vi har sammanställt tips och andra resurser för att hjälpa dig att navigera kring eventuella ändringar.
Skydda din laptop i incheckat bagage
För affärsresenärer kan det kännas olustigt att packa ner sin laptop i det incheckade bagaget, med tanke på risken för stöld eller skador. Här är några saker att tänka på för att skydda din professionella data:
 • Se till att säkerhetskopiera alla viktiga filer du behöver på resan till en extern enhet, exempelvis ett USB-minne som du kan bära med dig.
 • Försäkra dig om att du har en backup på all övrig data på din laptop, antingen genom ditt företags backupsystem, eller på en extern hårddisk.
 • Ta bort all överflödig data från din laptop inför avresan.
 • Utför en virussökning innan och direkt efter din affärsresa.
 • Kontakta IT-avdelningen på ditt företag för att se om de erbjuder ytterligare råd och vägledning. Vissa arbetsgivare föredrar att du krypterar enheten och får den fraktad till din destination, medan andra tillhandahåller en tömd enhet att resa med.
Ett annat orosmoment när du checkar in din bärbara dator är skaderisken. Här kommer några tips på hur du kan packa din enhet så att den är skyddad under resan:
 • Använd en datorväska eller ett laptopfodral.
 • Packa in enheten i stötdämpande bubbelplast.
 • Lägg enheten mitt i resväskan med kläder runt omkring.
 • Undvik att packa ner hårda föremål, exempelvis laddningskabeln, intill din dator.
Nya flygbolagstjänster ska minimera störningar
Flygbolagen jobbar på att manövrera kring dessa nya bestämmelser. Flera flygbolag i Mellanöstern har redan introducerat nya tjänster för att avlasta resenärer, och andra kommer att följa i deras fotspår om elektronikförbudet träder i kraft.
 • Emirates erbjuder hanteringstjänster för bärbara datorer och surfplattor vid flygresor i USA. De lånar även ut surfplattor till resenärer i första klass och Business Class. Emirates hanteringstjänst innebär att resenärer får använda sina enheter vid gaten, varpå flygbolagets personal noggrant packar ner utrustningen i lådor som förseglas och lämnas tillbaka till sina ägare direkt efter flygresan.
 • Etihad erbjuder gratis wi-fi och iPad-enheter till resenärer i första klass och Business Class i USA.
 • Affärsresenärer med Qatar har tillgång till bärbara datorer som går att använda under hela flygresan.
För tillfället övervägs alternativ till förbudet, så som utökade kontroller. Vi fortsätter att hålla dig uppdaterad så fort vi har någon ny information.
Was this content helpful?
0