Senaste utvecklingen inom affärsresor: personalisering

Posted: 21 August 2019
Topics: Blogg
personalised-business-travel.jpg

Av Wendy White, Vice President of Marketing

Jag har varit affärsresenär längre än jag egentligen vill medge. Jag åkte på affärsresor redan när man behövde en pappersbiljett för att komma ombord på flyget. Mycket har förändrats sedan dess. En del saker har blivit mer stressfyllda. Samtidigt har framsteg inom dataanalyser och AI lett till förbättringar som var svåra att föreställa sig för bara några år sedan.

Resor är mer än en affärsprocess

En viktig förändring är hur företag ser på reseupplevelsen. En gång i tiden var affärer och affärsresor två helt olika saker, utan koppling till varandra. Resan tog dig till den plats där du skulle göra affärer. Det brukar inte längre vara fallet.

För att förbättra reseupplevelsen hjälper det att se resan som en del av affärsprocessen. Resorna är en av många faktorer som gör ett företag framgångsrikt. Ständiga uppkopplingsmöjligheter bidrar till detta nya perspektiv. Att svara på e-postmeddelanden när man sitter på flyget är fortfarande att svara på e-postmeddelanden. Jag är en levande del av affärsprocessen. Jag flyttar min fysiska kropp från Seattle till London som ett steg i en affärsprocess.

Processen med att se affärsresor som affärer kan fortfarande optimeras. Precis som med alla affärsprocesser finns det utrymme för förbättring. Ju enklare jag kan ta mig till London desto effektivare blir processen. Här kan AI vara mycket användbart.

Att göra affärsresor till en integrerad del av företagets framgångar handlar också om kulturen, visar en ny undersökning från Harvard Business Review Analytic Services. Rapporten ”Travel culture: Your competitive advantage in a global market” visar att över hälften av företagsledare anser att en stark affärsresekultur idag är avgörande för resultaten i deras affärsverksamhet. Företag med en stark affärsresekultur har fördubblat sin utvecklingstakt på viktiga områden jämfört med företag med en svag affärsresekultur. Skillnaden är tydlig om man tittar på kundlojalitet (50 procent jämfört med 21 procent), marknadsandelar (43 procent jämfört med 22 procent) och antal nöjda anställda (35 procent jämfört med 15 procent).

Förstå statistikens roll för affärsresor

Dataanalyser är ingenting nytt inom resevärlden, men framgångar inom datavetenskapen har haft en transformerande effekt på branschen och på resenärernas upplevelse. Datavetenskap och AI använder tekniker som gör det möjligt att förbättra processen med att se affärsresorna som en del av affärsverksamheten. Prediktiva analyser är ett exempel. Genom att undersöka ett flertal källor från bland annat min resehistorik, kan den prediktiva analysen förutse problem som kan uppstå under resan innan jag ens har påbörjat den. AI använder maskininlärning, så att vår plattform hela tiden lär sig mer om mig och blir bättre på att ge mig en bra reseupplevelse.

Att använda datavetenskap för affärsresor

Datavetenskapen har gett oss AI, maskininlärning och prediktiva analyser, och håller på att förändra affärsreseupplevelsen. Den möjliggör en optimal process där affärsresor ses som affärer. Detta sker genom möjligheten att personalisera reseupplevelsen.

Vår plattform kan nu anpassa affärsresorna efter mina preferenser. Baserat på min historik, omdömen, information om mitt företag med mera kan affärsreseplattformen hjälpa mig att göra mitt bästa arbete på resande fot samtidigt som jag följer resepolicyn. Jag ser hur AI och relaterade teknologier hjälper till med reseplanering och organisering genom att få de små men viktiga detaljerna rätt. Samtidigt kan jag känna mig säker och behöver inte oroa mig, och jag kan njuta av min fritid efter jobbet. Jag kan också rapportera affärsresultaten från min resa på ett effektivare sätt.

Förenklad planering och organisering

Att planera och organisera en affärsresa kan vara tidskrävande. Personaliseringen blir möjlig tack vare att AI och maskininlärning förenklar planeringen och organiseringen. Plattformen vet vad jag vill ha baserat på min historik och annan data den har tillgång till. Den föreslår ett hotell som jag troligen kommer att tycka om, en hyrbilsfirma som mina kollegor rekommenderar och så vidare. En reseplattform som använder AI och maskininlärning hjälper till med vad som ser ut som små saker, men som ofta leder till stress och frustration, som till exempel flygtransfer och restauranger.

På marken

Få saker är mer frustrerande än att anlända i ett annat land och fastna i trafiken. AI-baserade resenärsverktyg underlättar din vistelse genom att hjälpa dig att navigera på marken. Det här kanske fortfarande känns lite futuristiskt, men med hjälp av bland annat kommunikation mellan GPS:er och trafikanalyser i realtid kan du ta dig runt i trafiken trots att du inte vet var du är. AI i reseappar kan även hjälpa dig att använda kollektivtrafiken. I vissa länder är det ett mycket bättre sätt att ta sig runt än med bil.

Håll dig säker

Som kvinna som ofta reser ensam är säkerhet viktigt för mig. Det kan dock vara svårt att hålla sig säker (och känna sig säker) i ett nytt land där du inte känner till lokala normer och inte vet vem du kan lita på. I vissa länder måste du till exempel veta vilka biltjänster som går att lita på. AI hjälper dig att hålla dig säker genom att hämta data från andra resenärer och andra källor för att presentera en snabb och tydlig översikt över vad du behöver veta. Man kan givetvis göra sin egen efterforskning vad gäller säkerhet i andra länder, men vem har tid till det? AI gör informationen tillgänglig på en gång.

Fokus på dig

När du reser på företagets bekostnad är du där för dem. Men du kan inte prestera bra om du är trött och sliten. Från mina egna affärsresor har jag lärt mig att det är väl värt att tillbringa lite tid för mig själv när arbetsdagen är slut. AI och personalisering kan även skapa en positiv upplevelse på denna front. Jag kan till exempel få förslag på aktiviteter och restauranger baserat på mina preferenser och min aktuella plats. I vissa fall kan ett AI-baserat personaliseringsverktyg använda din enhets bluetooth för att hitta roliga och avkopplande aktiviteter i närheten.

En öppen loop för resedata

Att rapportera resultaten från processen med att se affärsresor som affärer är en viktig del av optimeringen av processen. Bra datarapportering, som idag är inbyggt i alla reseplattformar, är en del av detta. Framsteg inom datavetenskapen tar det ännu längre, och gör det enklare för dig att se hur din resa bidrog till företaget. Informationen berättar för dina chefer att ”Jag åkte till London. Det kostade USD 3 000 men vi tjänade en miljon. Resan kostade dessutom fem procent mindre än en genomsnittlig affärsresa till London.”

Du kan också göra din affärsupplevelse mer social genom att twittra under resan. Det är inte för skojs skull. Dina inlägg bidrar med data till AI-ekvationen. Om du skriver att ”Jag blev sjuk efter att ha ätit här ;( #sjukpåresan” kommer denna information att bidra till dina kollegors process med att se affärsresor som affärer.

Datavetenskap, AI och maskininlärning har haft en effekt på affärsresor, framför allt inom personalisering. Det är än så länge tidigt i utvecklingen, men de visar redan mycket lovande resultat. Läs mer för att lära dig mer om hur Egencia använder AI och maskininlärning för att personalisera affärsresor.