NDC: Förespråkar valmöjligheter för kunder

Posted: 21 August 2019
Topics: Blogg
Business-traveler-in-airport.jpg

Av Mark Hollyhead, Chief Operating Officer

Det finns tillräckligt mycket otydlig information och ofullständiga implementeringar kring New Distribution Capability (NDC) för att göra Travel Managers osäkra. Om du undrar vad NDC innebär för dig är du inte ensam.

NDC är en industristandard som fortfarande befinner sig i en tidig fas. Systemet stödjer kommunikation mellan vår affärsreseplattform och flygbolagets bokningssystem med hjälp av Extensible Markup Language (XML). När det är fullkomligt implementerat ska det samla allt flyginnehåll på en och samma plats, vilket ger möjlighet för mer anpassade erbjudanden och tillgång till de billigaste biljetterna för vissa flygbolag.

NDC – ett svårt val

Vad kan Travel Managers och affärsresebyråer göra med NDC nu? Det är inte en enkel fråga att svara på. Travel Managers har länge ansett att allt innehåll som nås via Global Distribution System (GDS) stödjs av de verktyg och processer som är uppbyggda kring den. NDC-innehållet är för tillfället begränsat genom GDS:er, och även när det är tillgängligt är alla funktioner inte klara att använda från dag ett. Idag finns det tillgängligt genom aggregatorer som TravelFusion och genom direktuppkopplingar med flygbolag som Lufthansa. Därför erbjuder inte NDC-innehållet samma möjligheter för Travel Managers att hantera sina affärsreseprogram med en affärsresebyrå. Travel Managers står inför ett svårt val:

  • Acceptera en sämre upplevelse idag för att få tillgång till allt tillgängligt NDC-innehåll?
  • Eller acceptera att inte ha tillgång till allt innehåll och behålla den utmärkta reseupplevelsen som GDS erbjuder?

Affärsresebyråer står inför liknande val. Ska vi erbjuda en sämre upplevelse för att få tillgång till allt tillgängligt NDC-innehåll? Eller ska vi acceptera att inte ha tillgång till allt innehåll och behålla den utmärkta reseupplevelsen som GDS erbjuder?

Egencias position – valmöjligheter för kunder

På Egencia vet vi att våra kunder uppskattar att kunna jämföra priserna och har dåligt tålamod när det kommer till störningar i tjänsten. Vi vill fortsätta att arbeta inom det existerande GDS-systemet men även erbjuda kunderna ett val. NDC kommer med nya möjligheter. Eftersom vi är en del av Expedia Group, som har en historia inom teknisk innovation, vill vi erbjuda en utmärkt reseupplevelse både idag och imorgon.

Vi testar just nu Lufthansas NDC-innehåll med kunder i Tyskland genom aggregatorn TravelFusion, vilket innebär att Lufthansas NDC-innehåll är tillgängligt att boka och jämföra med andra priser. Vi kommer snart att utöka testprojektet för att inkludera fler kunder i Europa.

Samtidigt som vi vill uppfylla potentialen med NDC vill vi inte tappa fokus på att leverera utmärkt service till våra kunder. Vi kommer även i fortsättningen att ha en åsikt om lösningar för att möta våra kunders behov och förstå konsekvenserna allt eftersom vi utvecklas. Vi kommer däremot inte att kompromissa med produkterna och tjänsterna som vi erbjuder. Vi kommer även att använda Expedia Groups arbete i partnerskap med flygbolag, IATA och IT-leverantörer för att fylla hålen i NDC, såsom meddelanden och hantering av tidsändringar. Vi kommer även att fortsätta att utveckla teknologiska lösningar i samarbete med andra aktörer i branschen, som kan göra det möjligt att erbjuda NDC med samma servicenivå som kunder får idag.

Verkligheten idag

Idag finns det hål och komplexa problem i NDC som påverkar servicekvaliteten. Till exempel är funktionerna för att ändra bokningar och att återanvända oanvända biljetter begränsade eller inte där. En del av problemet är hur ny standarden är. Flygbolagen kan inte matcha GDS funktioner med NDC. NDC är ett helt nytt programmeringsgränssnitt som flygbolag, aggregatorer och återförsäljare som oss måste bygga på och integrera. Alla flygbolag använder inte samma programmeringsgränssnitt för NDC-innehållet. Därför behöver NDC anpassas till varje affärsresebyrå som använder det.

Kompromisser finns redan idag. Tills att NDC är fullt utvecklat för en större lansering kommer Travel Managers behöva arbeta med en lägre servicenivå. Bland annat med en lägre nivå av hjälp till resenärerna och utan ett tydligt sätt att samla omfattande rapporter från flera flygbolag, varierade betalningsmetoder och ett enkelt sätt att integrera NDC-innehållet i sin resepolicy.

NDC har stor potential inom affärsresor, men vi vet att det inte är redo att användas av alla våra kunder. Standarden håller fortfarande på att mogna och de nuvarande hålen och problemen i standarden innebär att vi inte ännu kan leverera en utmärkt upplevelse för alla kunder. Som vanligt kommer vi att fortsätta lyssna på våra kunder och arbeta med våra partner inom industrin för att leverera framtidens affärsresor utan att kompromissa med kundupplevelsen idag.

Läs mer om varför vi tycker det är viktigt att sätta kunden i fokus för NDC.