Skip to main content

Egencia: Arbetsgivarens attityd påverkar bleisure-resor

Posted: 22 March 2018
Egencia-Bleisure-ConvertImage.jpg

En av fem affärsresenärer undviker privata resor i samband med sina affärsresor på grund utav sin arbetsgivare

Stockholm, 22 mars 2018 – Egencia®, ett ledande globalt travel managementföretag (TMC) presenterar idag årets ’Bleisure Trends’-undersökning som förutspår trender, beteenden och motivationsfaktorer bakom bleisure-resor. Resultaten i undersökningen bygger på svar från 9 000 av Egencia kunder från Nordamerika, Asien samt Europa och visar att bleisure-resorna ökar men arbetsgivarens attityd, resans destination och närhet till helgen spelar stor roll i beslutsprocessen.

Attityder och policy spelar i praktiken stor roll när det kommer till affärsresor. En femtedel, 20 procent, av de tillfrågade affärsresenärerna har undvikit att kombinera sin affärsresa med en privat resa på grund utav hur det kommer att uppfattas av arbetsgivaren. Affärsresenärer i Asien är de som är mest känsliga för detta (32 procent) medan endast 20 procent av de svenska affärsresenärerna tänker på samma sak.

“Insikten om att många affärsresenärer undviker bleisure-tillfällen på grund utav arbetsgivarens attityd visar på en möjlighet att sticka ut i arbetet mot toppen,” säger Wendy White, Vice President of Marketing på Egencia. “Att fler företag prioriterar en balans mellan jobb och privatliv borde innebära att man investerar i sina anställda och inkluderar bleisure som en tydlig del i resepolicyn så att de anställda uppmuntras att få varje resa att räknas”

Hur nära affärsresan ligger till helgen påverkar andelen bleisure-resor, nästan en fjärdedel av alla de tillfrågade säger att timingen påverkar deras beslut. Av alla svenska affärsresenärerna som har gjort en bleisure-resa så säger färre än 2 procent att de har fakturerat företaget för sina privata omkostnader i samband med resan. Undersökningen visar också att majoriteten (56 procent) av de svenska affärsresenärerna generellt sett tar färre än sex affärsresor per år och 65 procent tar minst en bleisure-resa per år.

När det kommer till anledningar och aktiviteter för bleisure, står destinationen och sightseeing högst upp på listan:
  • Destinationen är den största och avgörande faktorn när det kommer till bleisure-resor. Av de svenska affärsresenärerna är destinationen avgörande för 29 procent av resorna jämfört med 25 procent i resten av Europa och Asien.
  • Närhet till helgen och att ha någon att dela den privata delen av resan med kommer på andra samt tredje plats för de tillfrågade svenskarna, på 22 respektive 16 procent.
  • Sightseeing är den mest populära bleisure-aktiviteten för affärsresenärer från alla regioner och länder.

Bleisure är mer välplanerat utanför Europa:
  • 87 procent av affärsresenärerna från Asien planerar eller funderar på en bleisure-resa inom de närmaste sex månaderna, jämfört med 68 procent i Europa och endast 53 procent i Sverige.
  • 25 procent av de svenska affärsresenärerna planerar en bleisure-resa i år samtidigt som så många som hälften av affärsresenärerna från Asien planerar detsamma.
  • Bleisure-resor är det stora nyårslöftet för 2018, hela 22 procent av de svenska affärsresenärerna har sagt att de vill genomföra en bleisure-resa under året.

För att få ut mesta möjliga av nästa bleisure-resa kan du spana in stadsguiderna från vår topp 100-lista över de bästa affärshotellen.  


Om Egencia Egencia får varje affärsresa att räknas för både resenärer och Travel Managers. Affärsresebyråns branschledande digitala plattform förenklar processen att planera, boka och hantera affärsresor. Genom att förlita sig på de senaste, datadrivna insikterna från Egencia, ligger företagen ett steg före och kan göra val som är anpassade till affärsresenärens preferenser och företagspolicyn. Ett dedikerat team av resekonsulter står redo att assistera vid varje steg på vägen, när och var som helst. Egencia har små, medelstora och multinationella kunder i mer än 65 länder. För mer information om Egencia, besök www.egencia.se, följ oss på Twitter, LinkedIn eller besök vår blogg. © 2018 Expedia och Egencia, LLC. Alla rättigheter förbehållna. Egencia och Egencias logotyp är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Expedia, Inc. i USA och/eller andra länder. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.


Presskontakt: Annie McElroy-Arnaud | PR Manager, Europe  | a.mcelroyarnaud@egencia.com | (+33) 1 73 01 02 21 Carsten Carlsson | Hill+Knowlton Strategies |  carsten.carlsson@hkstrategies.com | +46 (0)708 93 50 22  

Letar du efter bättre affärsreselösningar? Kontakta oss.