Skip to main content

Därför kan bärbar teknologi förändra affärsresandet

4 min
Posted: 15 September 2020
Topics: Blogg
Smart_watch_2016_v1.jpg
I takt med att smartklockor blir allt starkare och mer omfattande blir de också allt populärare. Även om de har tydliga fördelar för konsumenter kan det vara värt att fråga om de spelar någon roll i affärsvärlden.
Smarttelefoner har fått en allt starkare plats på marknaden. Idag har smarttelefonen antagit rollen som atlas, kalender, adressbok, ordbok, uppslagsverk, kamera och självklart även telefon, bland mycket annat. Bara under 2015 köptes omkring 1,4 miljarder smarttelefoner. Försäljningen av smarttelefoner översteg till och med försäljningen av en av världens mest universella prylar – det enkla armbandsuret. Förra året såldes endast 1,2 miljarder klockor. Det intressanta är att de här två till synes väldigt olika apparaterna nu sammanstrålar. Försäljningen av smartklockor ökade sexfaldigt mellan 2014 och 2015. Med globala försäljningssiffror på 36 miljoner är det fortfarande långt kvar innan de når de överordnade kategorierna, men tillväxtgraden är ändå imponerande. En stor, drivande faktor till denna utveckling har varit Apple Watch. Enligt experter sålde teknologiföretaget, som är baserat i Cupertino, upp emot 13 miljoner klockor förra året. LVMH-gruppen uppskattas jämförelsevis tillverka omkring 800 000 klockor per år. Apple Watch 2 introducerades i början av september och kommer förmodligen att öka försäljningssiffrorna för den bärbara teknologin ytterligare. Apples designers har inkluderat ännu mer kraft och teknologi för att göra sin smartklocka ännu mer attraktiv. Nu har den inbyggd GPS och snabbare processor, och är dessutom vattentät ned till 50 meters djup. Ju starkare smartklockorna blir, desto mer populära kommer de sannolikt även att bli. Även om detta innebär fler fördelar för konsumenter kan det vara värt att fråga om de spelar någon roll i affärsvärlden. Det tycker Egencia, som precis har introducerat appar för Apple Watch och Android Wear. Egencias Senior Director för Product Marketing Jean-Noel Lau Keng Lun pratar med stor iver om hur långt teknologin bakom Apple Watch 2 har kommit. Han säger: “Bara hårdvarans kvalitet räcker för att bidra till en bra upplevelse. Den är mycket snabbare, har ett bra operativsystem och både flyt och gränssnitt fungerar smidigt.” Tack vare Egencias enhetliga teknologiplattform blir valet av enhet mindre relevant. Affärsresenärer, resebeställare och Travel Managers har, precis som Egencias affärsresekonsulter, tillgång till samma plattform, oavsett hur de har använder den. “Varje gång det dyker upp en ny enhet som kan interagera med användare vill vi vara där”, säger han. För att dra största möjliga nytta av smartklockans kapacitet har Egencia utvecklat särskilda appar för Apple Watch och Android Wear, precis som appar för iPhone- och Androidenheter.

“Vi gör appar som på bästa sätt utnyttjar hårdvaran och sammanhanget där folk använder den.”

Sammanhanget är viktigt.
“Du kan inte boka en resa med flera stopp på en smarttelefon - det är för krångligt”, säger Jean-Noel. “Däremot kan du göra en enkel sista minuten-bokning och kolla din resplan. Dessutom kan du få notiser om störningar, information om nästa delresa eller tips om var du kan boka en Uber.” Facebook fungerar på ett liknande sätt över olika enheter – innehåll och inställningar är desamma, men upplevelsen i mobilappen drar största möjliga fördel av hårdvaran, med fokus på knapparna “Live”, “Foto” och “Checka in”. En funktion som Egencia testar i appen för Apple Watch i USA är uppringningsteknologin, vilken tar ett steg in i framtiden mot Star Trek-inspirerad kommunikation. “När du trycker på en knapp blir du uppringd av en affärsresekonsult som har information om din telefon, din resa och din resehistorik.” Jean-Noel kan tänka sig ett antal situationer då det kan vara praktiskt att ha tillgång till Egencia på sin smartklocka. “Det finns tillfällen då du kanske inte vill ta fram din mobiltelefon,” säger han. “Om du väntar i säkerhetskontrollen på en flygplats i USA och vill ta reda på din gate är det kanske inte så lämpligt att ta ut mobilen. Står du utanför en mindre flygplats i en utländsk storstad känns det kanske inte heller så tryggt att hålla en mobiltelefon som är värd flera tusen kronor.“ Jean-Noel säger att smartklockan har kommit för att stanna.
“För 30 år sedan hade vi alla Casios digitala klockor. De ansågs coola eftersom de hade små miniräknare. Man tryckte på pyttesmå tangentbord för att få fram siffrorna.”
Teknologin har kommit långt sedan dess. Han säger: “Tänk bara på allt som har hänt med smarttelefoner. Den standard du förväntar dig av en telefon har utvecklats enormt. För nästa generation kommer smartklockan att vara mainstream.”
Egencia smartwatch app
Med sin tydliga och lättöverskådliga design, är Egencia watch app en diskret personlig assistent på din arm, som skickar dig steg-för-steg meddelanden för att guida dig under resans gång.
  • Bokade resor - klockan visar dina bokade resor och du kan enkelt bläddra för att se fler händelser i din resplan.
  • Vägbeskrivning - appen ger dig vägbeskrivning och visar olika transportalternativ för att hjälpa dig att nå din slutdestination.
  • Alerts/meddelanden - med hjälp av push-meddelanden kommer appen i realtid meddela dig om eventuella förändringar i din resplan.
Har du inte Egencia® App? Ladda ner den nu!